Home Calitatea aerului
Calitatea aerului
Vanturile din Romania PDF Imprimare Email
Calitatea aerului
Scris de madalina   
Vineri, 30 Iulie 2010 13:25
Romania se afla sub influenta directa a vanturilor de vest ce bat tot timpul anului din aceeasi directie.

Aceste vanturi vin incarcate cu umezeala de deasupra Oceanului Atlantic si desi isi lasa o mare parte din cantitatea de apa pana sa ajunga deasupra Romaniei, mai au totusi suficienta umezeala pentru a satisface nevoile de apa ale solului romanesc.

Totusi sunt parti din Romania care sufera influente locale si regionale. Astfel zona litorala sufera de pe urma brizei marine, in timp ce sud vestul extrem al tarii este uneori atins de vanturi cu influente mediteraneene ca ajung printr-un culoar al muntilor Balcani.

Un alt vant cu influente majore in tara noastra este crivatul ce bate in estul tarii si aduce ger in timpul iernii si arsita in timpul verii, mai ales in Baragan unde aduce secete extreme.
 
Calitatea aerului o variabila PDF Imprimare Email
Calitatea aerului
Scris de madalina   
Vineri, 30 Iulie 2010 13:10
Romania a suferit o transformare majora in bine in domeniul calitatii aerului dupa 1990. Marea majoritate a fabricilor mari poluatoare au fost inchise, iar cele care inca mai functioneaza au investit sume mari pentru introducerea unor tehnologii nepoluante.

Acest lucru a permis tarii noastre sa si vanda cota de aer alocata prin cadrul protocolului de la Kyoto din 1992. Acesta prevede ca atmosfera reprezinta un bun planetar, ce nu respecta granitele terestre, motiv pentru care fiecare tara primeste o cota parte de aer in functie de suprafata tarii respective.

Aceasta cota de aer delimiteaza clar limita de poluanti pe care o tara are dreptul sa o elimine in atmosfera. Deoarece sunt tari mici ca suprafata, dar puternic industrializate, au cumparat o mare parte din cota tarii noastre. Este si cazul Olandei care pentru a respecta acel protocol plateste anual sume importante Romaniei, pentru acea cota de aer.
 


Sondaje

Crezi ca poluarea aerului iti afecteaza sanatatea?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com