Home Referat poluarea aerului
Referat poluarea aerului
Referat poluarea aerului PDF Imprimare Email
Referat poluarea aerului
Scris de madalina   
Luni, 02 August 2010 07:07
O categorie de referate cerute de catre cadrele didactice pentru a verifica interesul copiilor pentru stiintele naturii este cea de referat poluarea aerului. Ca o definitie generala, poluarea reprezinta contaminarea mediului cu materiale care pericliteaza sanatatea oamenilor, calitatea vietii acestora. Oamenii au cea mai mare influenta in poluarea mediului inconjurator, fapt demonstrat de provenienta substantelor poluante (din activitatile umane).

Un referat despre poluarea aerului trateaza de obicei categoriile de poluanti. Acestia se impart in doua categorii: poluanti biodegradabili (ex: apa menajera) si poluanti nondegradabili care constau in materialele care se descompun foarte lent in mediul natural punand in pericol mediul inconjurator (dioxine, PCB, DDT). Cea de-a doua categorie de poluanti prezentata intr-un referat despre poluarea aerului pot urca prin intermediul animalelor in lantul trofic.

De asemenea, un referat despre poluarea aerului poate trata si sursele istorice ale poluarii, care a devenit o problema majora in timpul Revolutiei Industriale (secolele XVIII si XIX). Smogul este termenul care defineste poluarea urbana a aerului. Acesta este un amestec format din monoxid de carbon si compusi organici proveniti din combustia incompleta a carbunilor si a dioxidului de sulf. Ceata este intretinuta de smogul combinat cu oxigen si acizi sulfurici si organici, ce condenseaza sub forma unor picaturi. Intr-un referat despre poluarea aerului se sustine pericolul major pe care il reprezinta smogul pentru sanatatea oamenilor.

O alta categorie de smog prezentata intr-un referat despre poluarea aerului este cel fotochimic. Acesta este principalul efect al combustiei in motoarele avioanelor sau a autovehiculelor, care produce oxizi de azot. Oxizii de azot se combina cu hidrocarburile si transforma oxigenul in ozon. Efectul daunator al ozonului se concretizeaza in ranirea plantelor, iritarea plamanilor oamenilor si atacul asupra cauciucului.

Cel mai problematic efect tratatat intr-un referat despre poluarea aerului este cel al incalzirii globale, care consta in cresterea temperaturii Pamantului datorita acumularii de gaze atmosferice, precum dioxidul de carbon. Gazele de sera (dioxidul de carbon si alte gaze) au ca efect reducerea caldurii disipate pe Pamant, fara a bloca radiatiile solare. Pamantul s-a dovedit a fi mai cald in ultimii ani, schimband tiparul climatic.

Problema principala tratata intr-un referat poluarea aerului poate afecta chiar stratosfera, regiunea superioara a atmosferei. Deasupra Antarcticii s-a creat o gaura in stratul de ozon stratosferic, care face ca expunerea la razele solare sa afecteze atat viata acvatica si terestra, cat si sanatatea oamenilor pe toata planeta.

 


Sondaje

Crezi ca poluarea aerului iti afecteaza sanatatea?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com