Home Umiditatea aerului
Umiditatea aerului
Umezeala atmosferica PDF Imprimare Email
Umiditatea aerului
Scris de madalina   
Vineri, 30 Iulie 2010 13:27
Unul din factorii determinanti ai atmosferei, este umiditatea relativa. Ea este data de continutul de vapori de apa al atmosferei la un moment dat.

El poate varia intre 0% - situatie rar intalnita si doar in cele mai aride deserturi de pe glob (Atacama, Gobi, Nevada) si 100% umiditate, atunci cand ploua.

Tara noastra se remarca printr-o harta puternic colorata a umiditatii, cu valori mari si foarte mari. La cresterea procentului de umiditate contribuie suprafetele mari acoperite cu paduri, lacuri si ape curgatoare.

Umiditatea contribuie negativ la marirea senzatiei de disconfort create de temperaturile mari, deoarece organismul uman este incabil sa transpite suficient de mult pentru a elimina senzatia de disconfort termic.

Se considera acest prag de disconfort termic la o valoare de 80 de unitati.
 
Ruperi de nori PDF Imprimare Email
Umiditatea aerului
Scris de madalina   
Vineri, 30 Iulie 2010 13:20
Daca norii se pot rupe sau nu, la propriu, e greu de spus. Ei oricum nu sunt cele mai stabile forme de organizare atmosferica, insa aceasta expresie populara "rupere de nori" descrie ceea ce s-a intamplat in ultimul timp in Romania.

Nu e de mirare ca dupa doua saptamani de ploi abundente, raurile si au iesit din matca si s-au revarsat peste campuri, fanete si chiar prin casele oamenilor.

Solutia pentru a nu mai pati asemenea lucruri in viitor, este realizarea de diguri si baraje ce ar concretiza o regularizare antropica a cursului raului.

Acesta va fi strunit dupa nevoile oamenilor si chiar ar ajuta prin producerea de energie electrica.
Totusi aceste lucrari sunt extrem de greu de realizat si costa foarte multi bani, pe care consiliile judetene nu-i au din cauza prelungitei crize economice.
 
Umiditatea aerului PDF Imprimare Email
Umiditatea aerului
Scris de madalina   
Vineri, 30 Iulie 2010 13:02
Zilele trecute, spre seara a plouat torential. Dumnezeu uitase Cerul deschis si apa siroaie nu se mai oprea. Mi-am amintit cu nostalgie de
copilaria mea, de ploile repezi de vara care ne prindea de multe ori la treierat, adunam spice , faceam munca patriotica.

Treptat, treptat a iesit si soarele, si fiecare dintre noi am iesit sa vedem urmele furtunii. Pe jos dezastru, inca nu se retrasese apa... in aer minune...un aer curat, rece, parfumat de florile de seara ale verii patrunde adanc in sufletele noastre.

Gandesc cu voce tare ca te umple de sanatate acest aer curat, cu mine odata respiram toti si tragem adanc aer curat in piept. Mai stam putin si ne retragem in casa dar nu ne induram sa lasam singur afara acest aer curat placut mirositor a Regina noptii. Noapte buna minune a naturii! Noapte buna sanatate a noastra!
 


Sondaje

Crezi ca poluarea aerului iti afecteaza sanatatea?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com